Čas, co dává smysl

05.01.2012 22:39

 

„Mnozí lidé stráví celý život tím, že čekají na to, aby konečně začali žít…. Život existuje jen v přítomném okamžiku.“
(Eckhart Tolle, Moc přítomného okamžiku)

Plánujte pozitivně, elegantně a zakotvěte v přítomnosti. Vytvářejte si rituály, které vám vyhovují, a zkuste plánovat v týdenních taktech. Tenhle návyk je i dobrou berličkou, když se ocitnete krizi. Pravidelně se zastavte a zamyslete se, jaký má smysl to, co děláte. Ideální je k tomu nějaký  pravidelný „rozmazlovací“ rituál – ať už si uvaříte kafe, zajdete na volejbal, nebo si pochutnáte na svém oblíbeném jídle. Když dáte sebe na první místo, zbavíte se stresu, že nestíháte. Máte právo čas od času říct: teď potřebuju čas sám pro sebe. Proč?

„Štěstí je umění být spokojen.“ Ingman Bergmann

Už proto, aby se pouhé usilovné vytváření zdání rodinné pohody nestrojen slupkou nespokojenosti a frustrace. Když něco dlouho bobtná, obvykle to praskne. Jak tomu předejít? Začněte sami u sebe.
Být neustále něčím zaměstnán je sice skvělá metoda, jak kličkovat před nepříjemnými otázkami, ale také způsob, jak se vyhnout nebezpečným otázkám. Je proto pohodlnější unaveně bloumat u televize nebo tlachat už popáté o tom, které pleny drží nejlépe. Obojí je zbytečné, zvlášť když tím jen zadupáváte své touhy, sny a potřeby někam, kde nebudou vidět, protože jinak bolí. Raději si najděte si čas pro sebe a zkuste se zeptat, co vás těší a v čem jste lepší ostatní….a jděte za tím.